Röviden a furmintról
2015. február 01. írta: Tamás Gergely

Röviden a furmintról

A február középpontjában egy híres magyar szőlő fajta, amely Tokaj - Hegyaljára és a Somló dűlőire jellemző, amely jellegzetes magyar fajta, amely a filoxéra járvány előtt meghatározó volt. A filoxéra járvány után a Hárslevelű - Sárgamuskotály - Furmint lett a meghatározó fajtaszerkezet a térségben. A furmint Tokaj - Hegyalja legfontosabb fajtája, a területének két - harmadán termesztik, több mint 4000 hektáron. 

A szó etimológiája szerint francia jövevény szó, a "Froment" amely a latin "frumentum" szóból ered, amely gabonát jelent, és utal a szőlőből készült bor, arany színére. De utalhat arra is, hogy szalmán aszalták egykor. A bor eredetéről eltérnek a források, de az biztos, hogy a XVI. század végéről vannak írásos emlékek, eredete sem tisztázott, források írnak Szerbiát, de Itáliát is, de azt is valószínűsítik, hogy hazai fajta. Mai kutatások alapján rokonságban áll a Gouais blanc - al. 

Az Andrássy Rezidencia Wine&Spa a Nagy Furmint Február Kóstoló kiemelt támogatója

 

forráshttp://www.boraszportal.hu/

A furmint késői érésű fajta, a belőle készült bor illata friss és gyümölcsös, visszafogott, elegáns, tömör szerkezetű. A bor alkalmas aszú készítésére, hiszen rothadásra hajlamos, emiatt viszont emiatt kiemelkedő száraz bor csak magasabb, nyitottabb, jó széljárású, kövesebb talajú dűlőben készül belőle. Az ilyen dűlőről származó száraz fehér bor, igen jól kiadja magából a területben rejlő személyiséget. Egyedül álló módon száraz és édes bor is készülhet belőle, és igazi különlegességekhez is a nevét adja, mint pl. a fordítás, amely egy tokaji specialitás, az előállítása során az aszúszemeket kétszer áztatják erjedő mustba és préselik. Jelentős a savtartalma, karakteres bor nyerhető ezekből a szőlőfajtákból, amely lehet fehér, amely a domináns faj, piros, és változó. A belőle készült nedű alkoholtartalma magas, némi fanyarság jellemző rá, de ezek elegánsak, h megfelelően gondoskodtak róla. A bor, mint egy festmény, mindenki számára mást ad át, ezért a további tapasztalatokat átadom kedves olvasóimnak, annál inkább, hogy sajnálatosan az én ízlelőbimbóim már nem a régiek egykoron, egy betegség miatt, így csak remélhetem, hogy egyszer én is a tökéletességét élvezhetem a furmint tökéletességét. Drága borbarátok ne bántsatok, ha hibát vétettem, én csupán egy kezdő, a bor iskoláját csak amatőr rajongóként éppen megízlelő gyermek volnék. :)

Mindenkinek ajánlom a Furmint Február programsorozatot:

http://www.furmintfebruar.hu/

Vagy a Facebookon itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://welovemiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr717130565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása